PR, kommunikáció

VNDesign

10 tipp, hogy beszélgetés közben figyeljenek Rád

2018. augusztus 27.

Biztosan volt már olyan beszélgetésben részed, ami után feldobottan távoztál és úgy érezted, fontos vagy, számít a véleményed. Ez nem szerencse kérdése, bármikor megismételheted. 10 javaslat a tartalmas beszélgetésekért:

  1. Előbb Te érdeklődj, hogy irántad is érdeklődjenek. 
  2. Légy jelen. Ne csinálj egyszerre több dolgot, például ne nyomkodd a telefont.
  3. Hallgasd meg a másikat. Onnan tudod, hogy valóban figyelsz, hogy a megértésre törekedsz, nem az önpromotáló reakciódra. 
  4. Tedd fontossá a másik embert. Ha ő megoszt egy számára fontos élményt, ne hozz azonnal egy szerinted hasonló példát a saját életedből. Csak figyelj a másikra, az is elég lesz.
  5. Mellőzd a minősítést, már magával a kérdéssel is. "Nagyon rossz volt?" helyett "milyen volt?" Ki akarna olyasvalakivel beszélgetni, aki ítélkezik vagy minősít? Ha kiveszed a szükségtelen jelzőket a mondanivalódból, komolyabban vesznek. 
  6. Te döntesz. A beszélgetés mindig olyan kifutású, amilyenné teszed. Ha már a beszélgetés elején eldöntöd, remek lesz, az lesz. Rajtad áll.
  7. Légy nyitott arra, hogy a beszélgető partnerednek más a véleménye és esetleg valami újat is tanulhatsz. A jóízű viták egyik legfontosabb pillére a tisztelet. Biztos, hogy a másik ember tud valamit, amit Te nem. Derítsd ki, mi az.
  8. A másik talán nem fog emlékezni arra, hogy mit mondtál, de arra igen, mit érzett, amikor Veled beszélgetett. A kellemes beszélgetés ott kezdődik, hogy arra törekszel, a másik embert felemeld és ne lehúzd. Kedvesen minden könnyebb. A stílus olykor minden.
  9. Ha egy beszélgetésnek van nyertese és vesztese, az játszma. Az a bravúr, ha mindenki jó érzéssel távozik. Ehhez az kell, hogy megkérdezd, a másik szerint mi hozhatná win-winbe a beszélgetést. Egyszerűen kérdezz rá, ha nem tudod. 
  10. Azt kérdezd, ami valóban érdekel. A hitelesség vonzó. 

+ 1. Ismerd el, ha tévedtél és/vagy a másiknak igaza van, de azt is oszd meg, ha megérted őt. Az értem szónál jóval kedvezőbb a megértem kifejezés. Emberibb.

pr.jpg
süti beállítások módosítása